PROČ ZKUSIT BIKEPACKING? UČARUJE VÁS!

"Bikepacking u nás definujeme jako spojení silníční, terénní a turistické cyklistiky. Evokuje svobodu vícedenní pěší túry a cestování mimo vyšlapané cesty okořeněné rychlostí jízdy na kole. Dostanete se do míst méně či více známých na různých typech terénu. Vezete sebou jen tu nejnutnější výbavu, abyste se cítili pohodlně a byli připraveni na různé situace, které cestování na kole může přinést."

MOTIVACE

Vždycky když se člověku daří a všechno jde podle plánu, tak je v klidu, nic ho netrápí a každý den je fajn. Dostaví se chvíle, kdy to není úplně nejlepší, všechno se ze dne na den změní, všude kolem je plno stresu, a to pak začne být zle. Jak říká David Bowie a cituje to také naše slavná fotografka Tour de France Markéta Navrátilová na úvod jedné ze svých foto knih: „Důvodem, proč jste začali něco dělat, byla vaše vnitřní potřeba. Potřeba manifestovat něco, co vám pomůže najít nejen místo ve společnosti, ale i sebe sama.“

ODPOČINEK A RELAX

Ať už je ten váš důvod jakýkoliv, tak ježdění, cestování a poznávání světa ze sedla kola patří k těm nejhezčím způsobům, jak můžete relaxovat, mít plno pěkných zážitků a cítit se lépe. Zároveň na cestách potkáte celou řadu milých a zajímavých lidí, objevíte nečekaná místa a zasmějete se. Zažívat dny, kdy řešíte pouze kam ten den dojedete, co si dáte k večeři a kde nakonec budete spát, jsou asi tak jediné opravdové starosti, které při bikepackingu máte. Je to tak neuvěřitelně osvobozující a po několika dnech nebo týdnech na cestě se vrátíte domů a cítíte se opravdu odpočinuti. Po takovém návratu vám starosti všedních dní v práci, ve škole nebo mezi kamarády najednou nepřijdou tak závažné. Nicméně stačí pouhých pár dnů a potřeba plánovat další cestu a dobrodružství o sobě dá vědět.

VÍCEDENNÍ CESTOVÁNÍ

Díky bikepackingu, což je v podstatě vícedenní cestování na kole pouze se základní výbavou na přespání a bez nutnosti připevňovat na kolo těžké nosiče, se najednou pro mě osobně tohle všechno stalo jednoduše dosažitelné. Jednou to zkusíte, učaruje vás svoboda pohybu a nedá se to už jen tak zastavit. Na cestu se můžete vydat sami nebo ve skupině kamarádů. Všechno má pouze a jen pozitiva. Kolem bikepackingu vzniká spousta skupin a komunit, které si sdílejí své zážitky a zkušenosti především na mezinárodní sféře.

JEDNOCUCHÁ VÝBAVA

Důležité je ale zmínit, že na tento způsob cestování nepotřebujete speciální kolo. Existují kola, která se hodí k bikepackingu více a jiná méně. Hodně záleží na typu terénu, po kterém větší část cesty pojedete. Stačí když se vybavíte několika základními věcmi, kouknete na pár tipů a můžete vyrazit!